Anita de Vries, vanuit Nieuw Zeeland
 
Overeenkomsten met andere verhalen..

Hallo alle mede Klok bewoners

Ik kijk regelmatig op de website die Peter gemaakt heeft en heb op die manier weer contact op genomen met mensen die ik nog ken en die mij nog kennen van de tijd die ik in de Klokkenberg doorgebracht heb.

Mijn verhaal heeft  veel overeenkomsten met de andere verhalen die ik gelezen heb wat betreft mijn jonge jaren.
Heel veel bezoeken naar het ziekenhuis in Vlissingen, ik was vaste klant en had zelfs de eer te helpen bij de officiële opening van de fysiotherapie afdeling!
Zelf heb ik er weinig herinneringen van maar als ik met mijn moeder erover praat begrijp ik dat ik toch wel erg ziek was.

Anita de Vries

opvul
6 jaar oud...

Na weer een verblijf in het ziekenhuis werd er besloten dat ik naar de Klokkenberg zou gaan als er een plekje vrijkwam in de geschikte groep. Ik was toen 6 jaar oud en vond het in eerste instantie verschrikkelijk.
Veel van de slechte herinneringen van die eerste periode klok heb ik denk ik weg gestopt alleen weet ik nog dat ik in isolatie moest toen ik er net was omdat ik waterpokken of zo had. Klein kamertje halverwege de gang. Erg eenzaam.
Ook weet ik nog dat we 's zondags naar huis mochten en mijn moeder me kwam halen vanuit Vlissingen.
Ik kan met dus van de vroege jaren op de Klok niet veel meer herinneren. Na 2 jaar ben ik weer ontslagen en ging verder naar de lagere school in Vlissingen. Ik ben er dus in 1965-1966 geweest.

11 jaar oud...

Een aantal jaren later was er dus weer besloten dat ik naar de Klok zou gaan. Hoe of wat dat gegaan is weet ik niet en ik zal dat nog eens aan mijn moeder vragen als ze weer bij ons in Nieuw Zeeland op bezoek komt.

Ik was  dus 11 jaar denk ik, klas van Dhr. van Heiligenberg, wat een schat was dat!! Erg verdrietig dat hij overleden is.
Ik kan me nog herinneren van de latere periode in de Klok dat we heel veel handenarbeid deden, leuke dingen zoals emailleren en papier-maché maskers maken. Ook de middagen die we op het sportveld door brachten, ik vond het prima.
De heerlijke wandelingen door het bos en bosbessen plukken.
In de slaapzalen boven kon je lekker van het ene bed naar het anders springen. Beginnen op de kastjes die bij het raam naar de klaslokalen stonden en dan van de een naar het andere bed, en maar hopen dat je het haalde en de bedden niet verschoven!
Ook proberen zonder betrapt te worden natuurlijk naar de slaapkamers van de andere groepen te komen, volgens mij kon je dat ook via de wasruimtes doen als je over de bovenkant klom??

Verdere herinneringen die naar boven komen zijn van de longfunctie afdeling en de allergie testen op je arm, die rotprikjes die zeer deden en jeukte!!
Het eten was een andere zaak, pudding en vla met vellen, en hutspot met klapstuk, dat vond ik toch vies en ik eet nu nog niet, kook het niet eens voor mijn man die het wel erg lekker vindt!!
Ook kan ik met nog het schoenenhok herinneren, was in de grote hal waar de trap naar boven ging, Met zijn allen daarin en gein trappen, maar het stonk wel!

Van de leidsters op- de gewone afdeling kan ik geen namen herinneren, wel een juf met lang haar en een bril (waren er waarschijnlijk meerdere van!!) Ik geloof niet dat er leidsters waren waar ik het helemaal niet mee kon vinden.

Brugklas van de mavo in Breda

Toen naar de brugklas van de MAVO in Breda samen met Ton Bongers. Ik vond het wel wat hebben dat we zo naar school fietsten en dan door de stad terug om wat lekkers te eten, ( Ton weet er alles van)
Op school voetbalde ik met de jongens en dat mocht ik op een gegeven moment niet meer doen van de directeur want dat deed je niet als meisje op een katholieke school

Ik weet ook nog dat we met de bolderkar eten van de grote keuken op moesten halen voor de Villa. Soms zaten de gehaktballen in de vla als je niet oppaste.
De Villa was weer anders en ik was wat geïntimideerd door diegene die daar al een tijd doorgebracht hadden zoals Lowie en Ben.
Ik zat op een kamer met Ria Verhage en weet nog dat we juf Marianne soms behoorlijk pestte, (als ze dit leest mijn verontschuldigingen)

 


Ook kan ik me Zr Bierhof zo voor de geest halen maar d'r was ook een andere, ik vond haar vrij groot, zuster die was minder vriendelijk, kan me haar naam niet herinneren maar ze heeft wel indruk achter gelaten.
Ook de fysiotherapeut kan ik met zo voor de geest halen, en ik kan nog steeds terugdenken aan de ontspanning oefening: "je ligt op een luchtbed  in de zon en je arm wordt heel warm en zwaar.........., ga langzaam naar je andere arm die wordt ook heel zwaar en warm ........etc., etc." Ik gebruik het nu nog wel eens als ik slecht in slaap kan komen!! Ook kan ik nog steeds met 1 kant van mijn longen /borstkas ademen, sommige dingen vergeet je nooit.
Als ik nu zo aan het schrijven ben komen er steeds meer dingen naar boven...
Ik was bij de opening van het zwembad, de hazelnootbomen , de treinreizen terug naar Zeeland met Johan Steyn en Onno de Queljoe en nog anderen.

Nachtje in de politiecel...

Ook de reünies vond ik bere-gezellig, jammer dat ik nu zo ver weg woon.
Als laatste kan ik nog verklappen dat ik altijd een zwak had voor Kees Struijs, (wat nu over is hoor, ik lijd er niet onder ), hij heeft ervoor gezorgd dat ik een nacht in de cel in het politiebureau in Bergen op Zoom doorgebracht heb. Er was een reünie en hij zou me naar de trein brengen, ik besloot langer te blijven en een latere trein te nemen maar die bleek niet verder te gaan dan Bergen op Zoom. Nou was dit in de tijd dat de benzine op de bon was en mijn ouders konden me niet op komen halen want ze konden geen benzine krijgen 's nachts om 1 uur. Ze hebben toen de politie gebeld die hebben mij opgehaald en een bed in de cel gegeven. Was weer een avontuur, de agenten waren erg vriendelijk en mijn moeder kwam me de volgende ochtend ophalen!

Namen die ik nooit zal vergeten...

Ik ben dus heel wat aan het weg schrijven en sta verbaast hoeveel herinneringen er naar boven komen, vooral ook als je de verhalen en namen op de website leest.

Namen en mensen die ik nooit vergeten heb zijn oa: Lowie, Jan Michielsen, Annelies de Boevere, Johan Steijn, Lia Huijbregts , Lia van Puijvelde, Ellie Wagtmans, Johan Kannemens, Ellen Gullikers, Titia Zonneveld, Ria Verhage, Ben Aarts, Eddie van Opdurp, Frans Munz, Beppie van de Kieboom, Juf Willie, Anita en Els en Ad ( de leider)
Ik hoop dat het met al die mensen en alle ex Klokkenberg bewoners goed gaat.

Ik woon dus al meer dan 20 jaar met mijn man en 2 dochters in Nieuw Zeeland.
We hebben daar een bedrijf wat Potgrond en decoratieve schorsen maakt. We verkopen op de locale markt maar ook naar Japan en USA. ( zie onze website www.barkproductstaranaki.co.nz)

Met mijn astma is alles o.k. Gebruik nog steeds medicijnen maar alles is onder controle. Heb tot mijn 50e gebasketbald en ben altijd sportief geweest.
Mijn man en ik houden van zee kajakken en dan vissen, gewoon bootvissen, wandelen en hebben het nog erg druk met het bedrijf.

Ik ben in de jaren verschillende keren terug geweest op bezoek naar Nederland en als er weer eens een bezoek in de planning zit wil ik proberen met wat mensen in contact te komen.

Nou veel geluk voor een ieder en zijn naasten en veel gezondheid

Anita de Vries (2010)