Jo Seghers, herinneringen die bij me opkomen...
 

Ik ben astmapatiënt geweest in  1967 voor 20 weken en van 1971 t/m 1976.
Dit was een prachtige periode zolang je maar niet te ziek was.

Hieronder vind je wat herinneringen die bij me opkomen, ik hoop dat mensen  dit herkennen en eventueel  hierop willen reageren hoe hun beleving was:

Jaws 1 (1975)

voor het eerst naar de bioscoop met zijn allen op de fiets naar Breda en met knikkende knieën terug, wat een triller.

De Cirkel

was het Heilige der Heilige voor Astma Centrum Schoondonck, hier speelde zich heel wat af. Wie herinnert zich niet het kegelvoetballen in De Cirkel, regelmatig sneuvelde er wel eens een ruit, werden er heel wat judowedstrijden gehouden, judo diploma's uitgereikt, Sinterklaas intocht of  werden we als sporters op de foto vereeuwigd.

opvul
Voetbalveld

er was toen een groot en klein veld tot ons beschikking waar heel wat duels zijn uitgevochten, zo herinner ik me bij een wedstrijd tegen de epilepsie afdeling dat een van de spelers een aanval kreeg en achter een van onze spelers rende waarna 3 begeleiders achter de aanvaller gingen om uiteindelijk in een armklem de patiënt af te voeren. 

De Kapel

met kerst gingen we met zijn alle naar de kerstviering wat altijd gezellig werd aangekleed en waar het liedje Ave Maria altijd een grote  indruk op mij maakte.

Het eten

werd elke weekdag voor ongeveer 800 mensen klaar gemaakt, vele maaltijden kreeg ik voor het eerst voorgeschoteld:
witte bonen, tuinbonen, andijvie met een sausje (jekie) ook vond je af en toe een moer of bout in je eten. Het was altijd verplicht om je eten op te eten zo niet kreeg je het 's avonds weer voorgeschoteld. Zo waren er altijd die zelfde patiënten die zaten te kolkhalzen aan tafel met soms wel iets meer.

De Villa

was de mooiste tijd van mijn verblijf,we hadden een garage om aan je fiets te prutsen en een trimbaan om lekker op te crossen.  Zo heb ik een periode een kamer moeten delen met Corrie en een zekere Louis. Ook weet ik nog dat we twee terraria hadden met hagedissen en een koppel groene leguanen. In die periode waren we ook aangesloten bij een verenging in Breda. Wie kent de Molukse jongen die fantastisch gitaar kon spelen, bijvoorbeeld The Eagels met One of these nights. Voor de eerste keer verliefd worden en wel op ........ Maddy (waufffffffff).

 
Vissen

we gingen in de zomermaanden regelmatig met de fiets langs de vijver door het bospad naar het bruggetje aan De Mark om voorntjes te  vangen.

Smoelentrekkers

was een lekkernij die we op de fiets gingen kopen in Meersel-Dreef. Deze kochten we in een heel klein winkeltje waar achter de balie een klein vrouwtje ons hielp. Voordat we terug fietsten gingen  we altijd nog even langs de speeltuin bij de paters, bekend was de grote glijbaan.

Corrie van Hemert

was mijn grote vriend die de taaislijm ziekte had. Hoe ouder hij werd hoe meer last hij ondervond. Zo herinner ik mij dat hij moest slapen met een tentje over zijn hoofdeind  waar 's nachts medicijnen in werden verneveld. Hoewel hij veel hinder ondervond was hij altijd positief en opgewekt.  Hij was grote fan van The Sweet en Mud en hij bekleedde zijn achterwand altijd vol met posters.

Op School

heb ik een aantal jaren bij Juffrouw Van Der Poel in de klas gezeten, het was een fantastisch mens. Vooral aardrijkskunde -  en geschiedenis lessen zijn me bijgebleven. Elke minuut van de dag kon je uit de les worden gehaald voor allerlei onderzoeken of andere therapie. Na 5 jaar had ik een behoorlijke achterstand op het gebied van rekenen en taal  die ik met heel wat extra lessen heb moeten weg werken.

Olympische Spelen

waren een hoogtepunt van het jaar waar we naar uitkeken om in kompetitie verband allerlei sport takken met elkaar te uit te vechten voor  zo'n prachtige (klei) medaille. Elke groep beelde een land uit. Zo herinner ik mij dat we Afrika en China hebben uitgebeeld, zie foto's.

 
Het Zomerkamp

was lekker vertoeven in een tent in Het Mastbos. Zo herinner ik me dat we eens met zijn allen in een rode mieren nest hebben gelegen (prikken joh). Lekker om bij het kampvuur te zitten met zijn allen liedjes zingen. We hebben heel wat speurtochten ondernomen, zo ook in het donker.

De Acht van Chaam

heb ik een aantal maal mogen meemaken, in die tijd was dat een heel spektakel met wielrenners als Joop Zoetmelk, Jan Raas, Gerrie Kneteman en Henk Lubberding.

Jeugd Vierdaagse

heb ik een 3 tal keer aan deel genomen, vooral de locaties waar je kwam, waren geweldig in Het Mastbos, langs De Mark, Heide en stad.  Toen waren de zomers nog warm en wandelden we over onverharde paden, soms door het mulle zand en om de moed er  in te houden zongen we met zijn allen ''zo gaat ie goed zo gaat ie beter al weer een kilometer van  m`n schoenen afgesleten''.

Albert Verhulst

was een van mijn mede patiënten waar ik het altijd goed mee kon vinden, hij was na 35 jaar op zoek naar mij om te weten hoe het met me ging.  Inmiddels hebben we al contact gehad en spreken we binnenkort eens af in Meersel-dreef om nog een bij te praten. We gaan dan zeker nog eens kijken bij De Klokkenberg. Hij verwees mij  naar de fantastische site ( AC Schoondonck) van Peter Petie.

Inmiddels

ben ik al bijna 25 jaar getrouwd en heb een 21 jarige zoon en 18 jarige dochter, deze hebben in hun kinderjaren ook allebei astma gehad, nu gaat dat goed en is de astma ingeruild voor allerlei allergieën. Met medicijnen (Seretide)kan ik mijn gezondheid goed onder controle houden. Mijn hobby's bestaan uit het kweken van Europese vogels (haakbekken) en fitnessen. Ik werk bij de firma Grontmij-Industry in België op de afdeling Piping als Piping Lead.

Jo Seghers (2011)