Lowie Durinck, alleen de leuke dingen herinner je nog maar
 


Hallo allemaal,

Ziek zijn thuis

Mijn periode op de Klok begon, na een heel ellendige periode van ziek zijn thuis, begin jaren zeventig. Een bezoekje van een maatschappelijk werkster aan mij, mijn ouders en mijn twee broers in Vlaardingen was bepalend voor mijn opname op de Klok.
Deze maatschappelijk werkster wilde mij eerst in Davos plaatsen, maar dat zagen mijn ouders niet zo zitten.

 
opvul
Opname  

Op een dag was het zover en ik werd direct opgenomen/geplaatst bij de Woudlopers in de Villa. Op dat moment hadden Juf Berna en Juf Anita dienst.
Tijdens een gesprek van mijn ouders, ikzelf en beide dames zette een mede lotgenoot (.. Haze geloof ik) gehuld in militair outfit, lang haar en voorzien van de nodige kettingen een plaat van de Shocking Blue keihard op. Na een aantal waarschuwingen van Anita of Berna (dat weet ik niet meer) ging de muziek een tandje lager.

Mijn ouders moeten zich hebben afgevraagd: “Moeten we onze zoon hier achter laten?”

 
School

Ook ik heb de eerste tijd van mijn schoolse periode doorgebracht op de zolder van de Klok in de klas van Mijnheer Heiligenberg. Toen dat betreffende schooljaar ten einde was heb ik het schooljaar daarop mijn LTS opnieuw opgepakt in/op de Blauwe Kei in Breda.
Dat was fietsten en piepend, soms wel meer dan een uur, vanaf de Galderseweg naar school. Soms hield ik Ben Aarts vast, zodat hij met zijn bromfiets mij de Galderseweg over trok. Net voor het Ginneken scheiden onze wegen. Hij moest naar het van Coothplein en ik naar de IJpelaar.
Op deze LTS had ik het soms erg moeilijk met mijn Astma, maar wist hier toch mijn diploma (met schoolprijs) te behalen.

Villa

De twee en half jaar Klokkenberg heb ik hoofdzakelijk bij de Woudlopers in de Villa doorgebracht. Een korte periode ben ik voor straf, Dhr. Kavelaars had mij betrapt met een meisje uit de groep in het maïsveld van boer Jochems, naar de afdeling van zuster Bierhof, overgeplaatst. Ik ben hier toen voor zes weken, geloof ik, bij de Rakkers geplaatst. Op gebied van verliefdheid etc. etc. waren we in de Villa allemaal gezond en mankeerde we helemaal niets. Ik heb zelfs, in die tijd, meegemaakt dat de dames of de heren ’s nachts hun wekker af liet lopen om bij elkaar “op bezoek” te gaan. De hormonen bij vijftien, zestien en zeventienjarige gierde door ons lichaam.
De periode in de Villa heb ik zelf, ondanks de soms wel heftige ruzies, als leuk en gezellig ervaren. Mijn ervaring is dat je jezelf alleen de leuke dingen nog herinnert. E.e.a. kun je zien aan de foto’s.

Website en e-mail

Ik heb op dit moment nog steeds regelmatig contact met juffen en medelotgenoten uit deze periode. Van de juffen zijn dit Anita (tegenwoordig Annet Nijsen) en Els Koeken (tegenwoordig Els van Engelen). Van de medelotgenoten zijn het Ben Aarts en Peter Petie. Het kringetje van contacten is daarna alleen maar groter geworden. Enkele maanden geleden b.v. ben ik op een gezellige bijeenkomst, georganiseerd door Ben Aarts en zijn vrouw, Kees Struijs weer tegengekomen. Dat was een heftige ervaring. Kees blijkt boven iedereen uit te tornen.

Opvoeding

Ik begrijp nu hoe juffen als Anita, Berna, Marian, Willeke, etc. etc.en heren als Ad, Mijnheer Aarten etc. zich hebben gevoeld om die jeugd in die tijd in het gareel te hebben moeten houden.
We zijn zo’n zesendertig jaar verder in de tijd en wij (ik en mijn vrouw Jolande) proberen (ach, we hebben niets te klagen) ook twee kinderen op te voeden. Door zo’n veertien jaar geleden, met mijn gezin, van Vlaardingen naar het plaatsje Klundert te verhuizen ben ik eigenlijk weer een beetje terug bij mijn roots.

 

Lowie Durinck
Juni 2007