Peter Petie herinneringen 1965-1971
 
Opname

Oktober 1965 werd ik als tienjarig ventje opgenomen op de Jeugdastma-afdeling 'Schoondonck'. Aanvankelijk voor 10 weken (kortblijver) maar dat werd uiteindelijk 6 jaar (langblijver). Bij het eerste wegbrengen had m'n moeder als hartverwarmer een Mars tussen m'n pyama's verstopt... die bleek al snel foetsie want snoepen in je eentje mocht niet.
Met leeftijdgenootjes kwam ik bij 'de Raven', de overige groepen heetten : Bambi's , Pinokkio's, Woudlopers en Meisjes. Pas later werden de groepen gemengd.

opvul
Slapen met z'n allen

De slaapzalen waren boven op de 2e verdieping, de zaal met 8 hoge bedden was de onze en die kon je leuk 'op scherp zetten'. Via de naast gelegen klaslokalen hadden we onopgemerkt toegang tot de lage bedjes slaapzaal en de meisjes slaapzaal. Het keetschoppen bestond meestal uit pantoffels of water gooien en gewoon met zaklantaarns schijnen en uit je bed komen zonder dat de nachtwacht het zag.
Wat later luisterden we stiekem naar Radio Luxemburg.
Dit bed moesten we trouwens iedere dag zelf opdekken en daar heb ik nog steeds geen hekel aan, laken lekker strak... Ook hielden we de nabijgelegen boerderij 's nachts in de gaten en meenden regelmatig botersmokkelaars te zien.
Toen ik wat ouder was gingen we beneden slapen op kamers van drie. Gelukkig hoefde ik toen die trappen niet meer op.

Douchen met z'n allen

Douchen deden we met 5 jongens tegelijk en de juf (soms zelf pas 17 of 18) hield toezicht of we goed ingezeept waren. Die controle probeerden we zoveel mogelijk te omzeilen. We waren dan ook erg jaloers op de meisjes die ieder afzonderlijk mochten douchen.
We zijn ons eens een hoedje geschrokken toen we daar met z'n allen piemelnaakt stonden en er een juf met in haar kielzog enkele meisjes binnenkwamen, om hun haren aan onze wasbak te wassen.
We gebruikten voor het douchen gele papieren washandjes en daar kon je lekker mee gooien, de luchtkoker was een geliefd mikpunt totdat die verstopt raakte.
De zusters verzorgden ook onze andere persoonlijke hygiene: het knippen van de nagels en schoonmaken van de oren... dat ging niet zachtzinnig. Schoenen poetsen mochten we wekelijks zelf doen.

Longfunctie

Vooraan op onze afdeling was het longfunctiekamertje, hier moesten we regelmatig blazen en ook af en toe de HAL(1-9)test doen, er werd dan een astma-aanval opgewekt met een steeds sterkere concentratie van een prikkelende stof die je moest inhaleren. Daar keek je niet naar uit.
De wekelijkse injecties werden in een ander kamertje gegeven, daar rook het naar ether en die spuiten waren uiteraard nog van gesteriliseerd glas. Kan me niet herinneren of we toen ook tabletten kregen ofzo.
Ikzelf had stiekem ook nog een handvernevelaar van thuis, zo'n rubberen bal met glazen opzetstuk. Hierin deed je dan aludrin ofzo, dat was volgens mij verdunde adrenaline en dat merkte je wel...


Alles eten

Het eten bestond meestal uit 3 gangen en ALLES moest opgegeten worden. Als je dat 's middags niet deed... dan 's avonds wel. Als ik aan die rooie kool, rijstepap en griesmeel denk ga ik nog over m'n nek, bij anderen was het de Gelderse worst met taaie vel die dat effect gaf. Zoveel mogelijk verdelen onder anderen was dus het motto.
De afwas van het serviesgoed deden we zelf, denk van heel de afdeling maar weet dat niet zeker.

Binnenschool

Op de binnenschool doorliep ik de lagere school, dat was 'n combinatie van 5e en 6e klas met zo'n 10 tot 15 leerlingen in de klas. Vaak wisselende klasgenoten omdat de kortblijvers hier ook op zaten. Tijdens de sportles deden we vaak slagbal en dan was het hopen dat je in een groep zat met 'n sterke slagman. De slagbalspullen stonden in de 'voetbalkast' onder de stenen trap.
In die kast zat een, stevige afgesloten, deur die toegang gaf tot het ondergrondse ziekenhuis, waarschijnlijk tijdens de bouw kort na de 2e wereldoorlog gemaakt als schuilkelder voor de patïenten.
Na schooltijd stonden in de huiskamer de bekers met lauwe chocolademelk, met vel, gereed en kregen we 'n snoepje uit het gemeenschappelijke blik.

Buitenschool

Bij goed weer gingen we voetballen of in het bos spelen, tijdens het spelen met 'n zakmes sneed iemand eens 'n redelijke jaap in m'n vinger, Dr.Berger heeft dat nog gehecht.
's Zomers zwemmen natuurlijk (als je er van houdt) in het begin in de vijver en daarna in ons eigen zwembad, allebei veel te koud en te nat!
Het was natuurlijk een ongekende luxe zo'n zwembad voor onszelf, echter een klein verwarmingselementje had er wel bij gemogen, bij 'n watertemperatuur van 18° C. gingen we erin... zei het niet altijd vrijwillig.

Voetbal en fietsen

In de zomer was er ook nog de zomeravondvoetbal (steevast kwamen dan Olga en Mieke de Ridder langs gefietst). De technische dienst voetbalde dan tegen club uit de omgeving meen ik.
Tijdens zo'n wedstrijd zaten wij langs de zijlijn te kijken en toen er 'n bal over de zijlijn rolde bukte ik om hem te pakken, de dichtstbijzijnde speler dacht dat ie nog wel nog kon schoppen en raakte toen (met z'n knie) m'n hoofd. 'n Geblindeerde slaapkamer en 'n tijdje plat op bed hebben de opgelopen hersenschudding weer geheeld.
Ook werd er dan in de Klokkenberg gepouled op de Tour de France, in de hal stonden dan de prijzen uitgestald en met behulp van anderen won ik ook weleens 'n prijsje.

Vermaak binnen

's Winters en bij regen was het vaak sjoelen, tafeltennis, tafelvoetbal/biljart, kaarten of 'n ander gezelschapsspel. Blokfluitlessen en een inzending voor een musical waar we op een cassettebandje het wijsje "If I were a rich man" van een nieuwe tekst voorzagen. We konden zelfs 'n tijdje emailleren.
In de hal bij de cirkel stond een TV waar we TopPop keken en de eerste reklame op de Nederland 1 zagen voor 'n sinasdrankje : "Hoi drink Joy" ofzo iets. (andere verdwenen merken: Exota limonade, van Houten en Kwatta chocolade). The Man from U.N.C.L.E. op België 1 was ook spannend.

Weekends overblijven

In de weekends (in de eerste jaren ging ik slechts elke 14 dagen naar huis) gingen we vaak wandelen. De uitgestrekte Galderse heide met als spil 'het muurtje' was veruit favoriet. De legende gaat dat in de 2e wereldoorlog hier mensen gefusilleerd waren. Omdat er echter in het Mastbos een militaire schietbaan gevestigd was, nabij de kogelvanger, mocht je het bos niet in als de rode vlaggen geplaatst waren.
Wandelingen naar Galder en naar Meersel Dreef, waar er een grote speeltuin was bij de Paters, waren ook geliefd ook omdat je in België de smoelentrekkers kon kopen en kauwgom met griezelplaatjes.
Op zo'n overblijf zondag moesten we altijd verplicht naar de katholieke kerk, ook als je protestant was.

Heen en weer reizen

Op zondagavond was het verzamelen bij het busstation in Breda, verhalen vertellen wat je thuis allemaal beleefd had en bij het cafetaria een snoepje of frietje kopen. En dan met de bus naar de Klokkenberg. Gelukkig kon ik ook regelmatig meerijden met de ouders van King Oei, die woonde namelijk in Bergen op Zoom.
Ook de buren van m'n moeder brachten me weleens. Wijzelf hadden geen auto dus waren aangewezen op het openbaar vervoer.

Vele uitstapjes

In de vakanties werden er regelmatig uitstapjes voor ons georganiseerd. We maakten zo o.a. een tocht door de Biesbosch. Dat was ter gelegenheid van een of ander jubileum denk ik want we werden ingehaald door een drumband met majorettes. Eddie van Opdurp, Zr. Bierhof en ik gingen ook naar Madurodam. Vanwege de drukte werd Eddie op een station uit de trein geduwd en moesten we de trein terug nemen om hem weer op te halen.
De dierentuin kan ik me ook nog wel herinneren en een bezoek aan de snoepfabriek Smithly van juf Karin haar ouders vergeet je ook niet. We zijn ook enkele dagen op visite geweest bij de Paters in het klooster nabij het Liesbosch.
Meerdere keren naar de Efteling, maar ook op bezoek bij de politie in Breda. En natuurlijk m'n eerste film: "de Russen komen eraan", dat kregen we aangeboden van een juf die jarig was.
En we mochten ook naar Circus Tony Boltini om Rob de Nijs en Johnny Lion te zien, iemand kreeg toen nog een handtekening op de arm van hem. Dat was tevens de tijd van het Dave Berry armbandje.

Madurodam met Zr.Bierhoff

Verkering

Als het een beetje meezat kreeg je ook nog wel verkering met een kort- of langblijver. Dat begon meestal met knietjevrijen tijdens het eten of tv kijken . Nadat we, met een aantal jongens, van een bepaald meisje hadden geleerd om te tongzoenen brachten we dat ook maar in de praktijk. Verder was het heel veel liefdesbriefjes schrijven natuurlijk.

Naar de buitenschool

Op m'n twaalfde naar de buitenschool, oftewel de St.Joseph jongens mulo... in de Bisonstraat (Breda-noord) en dat was een pokke-end fietsen. Om te beginnen stonden onze fietsen bij de technische dienst dus precies aan de andere kant van de Klokkenberg. Als drinken tijdens het overblijven kregen we een tinnen veldfles mee die werd gevuld met melk. Later werd dat vervangen door thee.
Als het weer bar en boos was gingen we met de bus, maar in mijn geval betekende dat zeker nog 1km lopen met die zware boekentas.
Als je in een huis woont met alleen leeftijdgenootjes is er altijd wel iets leuker dan studeren natuurlijk vandaar dat het gemiddeld rapportcijfer bij de meesten tegenviel. De reactie hierop was het instellen van een verplichte studieklas, en dat hielp.

Villa eten

In de Villa haalden we het warme eten vanuit de Klokkenbergkeuken. Daar hadden we een bolderkar voor die we met twee man trokken, voorzichtig door de bocht anders zat de pudding tussen de groenten. En als het frietjes waren kon je rustig even voorproeven. Ook aten we daar regelmatig een boterham met suiker uit de oven... of kaas met jam.

Villa vertier

Daar sliepen we met 2 tot 4 man op een kamer. Meestal deelde ik met Karel de kamer. Met 'n burootje en posters aan de muur (en af en toe een drupkaars en wierook) was het een gezellige kamer. Af en toe keetschoppen: gang op 1e verdieping nat gespoten om beter te kunnen glijden, langs schildersladder naar beneden om 's nachts aan voordeur te bellen.
Muziek was uiteraard ook belangrijk, Veronica kwam voor een Kerstinterview bij ons langs, naar popconcert van Dizzymansband, de Topveertig bijhouden, en Top Pop kijken. De Andy Williamsshow was trouwens ook geweldig, net als de Wrekers.

...tot zover een greep uit mijn geheugen